terasz építés 1 terasz építés 2 terasz építés 3 terasz építés 4
Terasz építés fázisai:

Tervezés

Építés előtt határozzuk meg a terasz formáját és fôbb méreteit. Az alapozást, a tartószerkezetet és a járófelület kialakítását, méretét tervezzük először meg. Méretezzük a felhasznált faanyagot. Állapítsuk meg a pontos anyagszükségletet.

Alapozás, alátétszerkezet

A telített fa tartógerendákat a földbe is áshatjuk, mégis célszerű, a talajmozgásokat és a terheket jobban elbíró, beton cölöp-alapokat készíteni. Ezekre állíthatjuk az alapszerkezet oszlopait. Az oszlopokat élére állított, legalább 5 cm-es deszka gerendákkal kössük össze. A padlódeszkák vastagságától függően a gerendákat egymástól 50–70 cm-re kell elhelyezni. Pontosan és vízszintbe állítsuk be a tartószerkezet felső síkját. A szerkezet kialakításánál kizárólag horganyzott vagy nem rozsdásodó kötőelemeket (szegek, csavarok) használjunk. A csavarok szegek számára készítsünk vezető furatokat, így elkerülhető a faanyag megrepedése.

Járófelület, szegély

A Telifa® teraszburkolat – a csúszásgátlás és a vízelvezetés miatt – kétféle felülettel alakítható ki. A pallók egyik oldala hornyolt bordázattal, a másik oldala mikrobordázott kivitelben készül. Ön választja meg, melyik mintázatból alakítja ki a járófelületet. A járófelületet készítheti klasszikus, gyalult és fózolt pallóból is. A járófelület deszkázatát mindig légréssel (min. 5 mm) kell lefektetni és rögzíteni, hogy a nedvességet magába szívó padlóburkolat tágulni tudjon. A járófelület körben szegélyléccel zárható le.
A földre, betonra épített terasz burkolat alá párnafa alapozást kell készíteni, gondoskodva a vízelvezetésről. A járófelület deszkázatból kialakított táblákkal is kiképezhető, ekkor a táblák forgatásával érdekes mintázatot nyerhetünk.

Korlát, lépcső

A talajtól 1 méternél magasabb teraszokat korláttal kell ellátni. A korlátokat is készítse telített fából. A szintkülönbségeket lépcsőkkel hidaljuk át. A lépcsők járófelületei azonosak a terasznál használt faanyaggal. A korlátok és a lépcsők kialakítása igen változatos formában – tetszés szerint – történhet.